لوپوس سیستمیک اریتماتوز (SLE)
این بیماری چیست؟
لوپوس سیستمیک اریتماتوز یک بیماری خودایمنی مزمن است که اندامهای مختلفی مانند پوست، مفاصل، خون و کلیه را درگیر میکند. مزمن بودن SLE به معنی ادامه یافتن بیماری برای مدتهای طولانی است. معنای خودایمنی نیز اشاره به شرایطی دارد که در آن سیستم ایمنی به جای حفاظت بدن در برابر باکتریها و ویروسها به بافت خود بدن حمله میکند.
استفاده از نام «لوپوس سیستمیک اریتماتوز» به اوایل قرن بیستم برمیگردد. معنی واژه “سیستمیک” درگیر شدن اندامهای مختلف بدن است. واژه “لوپوس” از یک کلمه لاتین مشتق شده است که به معنی “گرگ” میباشد؛ چون در این بیماری بثورات پوستی مشخصی در صورت بیمار به وجود میآید که به شکل بال پروانه است و نمایی شبیه گرگ به فرد میدهد. واژه “اریتماتوز” در زبان یونانی به معنی سرخرنگ است که به تظاهرات پوستی قرمز رنگ بیماری دلالت دارد.
شیوع این بیماری چقدر است؟
SLE یک بیماری نادر است که 5 نفر از یک میلیون نفر کودک را در هر سال مبتلا میسازد. ابتلا به SLE قبل از سن 5 سالگی نادر است و بیماری در سنین قبل از بزرگسالی نیز ناشایع است.
زنان در سنین باروری (15 تا 45 سال) بیشترین گروه مبتلایان به این بیماری را تشکیل میدهند و نسبت زنان به مردان در این گروه سنی، 9 به 1 است. در کودکان کم سن و سال – قبل از دوران بلوغ – نسبت پسران مبتلا بیش از دختران است.
SLE در سراسر دنیا یافت میشود. بیماری بیشتر در نژادهای امریکایی، اسپانیایی، آسیایی و بومیان امریکایی دیده میشود.
علل ایجاد بیماری کدامند؟
علت دقیق SLE شناخته نشده است. چیزی که میدانیم اینست که SLE یک بیماری خودایمنی است که در آن قابلیت سیستم ایمنی بدن برای افتراق عوامل بیگانه و خارجی از بافتها و سلولهای خودی از بین میرود. سیستم ایمنی دچار اشتباه میشود و برضد سلولهای سالم خودی آنتیبادی ترشح میکند و همانند یک عامل بیگانه، عوامل خودی را نابود میکند. نتیجه این پدیده، به راه افتادن یک سری واکنشهای خودایمنی است که باعث ایجاد التهاب در اندامهایی خاصی نظیر مفاصل، کلیهها، پوست و غیره میشود. التهاب در بافت بدن با 4 علامت مشخص گرمی، قرمزی، تورم و گاهیاوقات با دردناک بودن در لمس نمایان میگردد. اگر نشانههای التهاب برای مدتهای طولانی پابرجا بماند، بافتها دچار آسیب میشوند و عملکرد طبیعی آنان مختل میگردد. به دلیل وجود این وقایع، هدف درمانی SLE کاهش التهاب ایجاد شده در این بیماری است.
به نظر میرسد که عوامل خطر ارثی مختلفی به همراه برخی عوامل محیطی تصادفی موجب برانگیخته شدن پاسخ ایمنی غیرطبیعی میشوند. ثابت شده است که عواملی همچون عدم تعادل سطوح هورمونی در هنگام بلوغ و علل محیطی مانند مواجهه با نور خورشید، برخی عفونتهای ویروسی و داروهای خاص موجب تحریک آغاز بیماری میشوند.
آیا این بیماری ارثی است؟ آیا میتوان از ابتلا به آن جلوگیری کرد؟
نوشته شده توسط
ابراهیم رضایی (مستانه)
86/11/15:: 1:16 عصر
|
() نظر